Overlast
Je wilt plezierig wonen in je stad of dorp. Soms lukt dat niet. Het samenleven met buren gaat niet altijd even makkelijk. We wonen dicht op elkaar en je hoort elkaar al snel. Alwel maakt een verschil tussen last en overlast.
Last van je buren
Erger je je aan de woon, leef- of klusgeluiden van je buren of heb je ruzie? Kortom, je hebt last van elkaar. Alwel kan je hier niet bij helpen. Je moet dit samen oplossen. Lees hieronder hoe je dat aanpakt.
Overlast
Soms is de situatie ingewikkelder of heftiger. Overlast is altijd structureel en extreem. Wat we precies onder overlast verstaan en hoe je overlast meldt? Dat lees je hieronder.
Praat erover met elkaar
Als niemand iets zegt, weten je buren niet dat zij last veroorzaken. Door er met elkaar over te praten kan de verstandhouding met je buren verbeteren en heb je kans dat het probleem snel is opgelost.
Woonfraude
Woonfraude betekent dat een woning op een manier wordt bewoond, verhuurd of gebruikt die niet is toegestaan. Het kan ook zijn dat de huurder (bijna) nooit in de woning is. In dat geval houdt de huurder een woning bezet waarvoor anderen op de wachtlijst staan.
Onder woonfraude valt ook het illegaal gebruik van bijvoorbeeld hennepteelt, gokken, drugshandel, de productie van drugs of het opslaan hiervan, prostitutie en mensenhandel. Heb je een vermoeden van woonfraude? Meld woonfraude direct (anoniem). Wij starten dan een onderzoek.
Meer informatie over woonfraude lees je hier.
In Nederland wonen we heel dicht op elkaar. Het kan voorkomen dat je last hebt van geluid wat andere mensen maken. Dit noemen we woon, leef- of klusgeluiden. Dat kan overlast veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan:
- een deur die hard dicht knalt,
- een kind wat de trap op en neer rent,
- buren die aan het klussen zijn,
- het blaffen van een hond,
- spelende kinderen,
- het voeren van vogels,
- het onkruid dat te hoog staat,
- een burenruzie
- kookgeuren van de buren.
Alwel kan je hier niet bij helpen. We hebben namelijk geen mogelijkheden om last (juridisch) aan te pakken. Het gaat immers om zaken die bij het normale leven horen. Je kunt een kind niet verbieden de trap op te lopen, buren niet verbieden te klussen of een bepaald gerecht te koken. Over deze zaken dien je, als goede buren, afspraken met elkaar te maken.
Praat erover met elkaar
Het zijn zaken waaraan je je kan storen maar dit moeten jullie echt onderling oplossen. Soms beseffen mensen niet dat zij last veroorzaken omdat niemand er wat van zegt. Vaak kan een goed gesprek goed gesprek, eventueel met hulp van Buurtbemiddeling, het probleem al oplossen.
Het komt helaas ook voor dat een situatie ingewikkelder of heftiger is. De overlast is altijd structureel en extreem, zoals:
- extreme geluidsoverlast (dagelijks harde muziek in de nachtelijke uren);
- intimidatie of bedreiging van buurtbewoners;
- ernstige overlast door drank of drugsgebruik, of drugshandel;
- ernstige overlast door verward gedrag;
- verloedering of ernstige vervuiling van de woning of tuin.
Hoe meld je deze vorm van ernstige overlast?
We begrijpen dat je je verhaal graag persoonlijk wil vertellen. Neem contact met ons op via onze website, via email of telefoon.
Omschrijf zo volledig mogelijk waar het om gaat. Natuurlijk gaan we vertrouwelijk met je melding om. Ernstige overlast melden kan ook via deze link.
Wat gebeurt er met je overlastmelding ?
- We registreren de melding.
- Afhankelijk van het soort overlast vragen we de politie en/of hulpverlenende instanties om ons te helpen.
- Als het nodig is wordt er een afspraak gemaakt met de veroorzaker van de overlast.
- Is het geen zaak voor ons maar voor de politie? Dan dragen we de zaak over aan de politie en sluiten we het dossier.
Je melding is niet zomaar opgelost
- Contact zoeken, gesprekken voeren en dossier opbouwen. Het aanpakken van een overlastmelding kost tijd. Verwacht niet dat het probleem binnen enkele weken is opgelost. Hoe vervelend het ook is.
- Alwel werkt graag met je samen. Het is belangrijk om meldingen te blijven maken als je overlast blijft ervaren.
- We ontvangen het liefst de meldingen van meerdere huurders.
Beëindiging huurcontract van veroorzaker
Mensen die overlast ervaren verwachten vaak dat Alwel de veroorzaker op straat kunnen zetten. Dat kan niet. Een huurcontract kan niet eenzijdig beëindigd worden door Alwel. Alleen een rechter kan een huurcontract ontbinden. Wij hebben daarvoor een goed en volledig dossier nodig. Onderbouwd met klachten en verklaringen van meerdere huurders en bewijs dat bijvoorbeeld door de politie wordt aangeleverd. Een huurder is in het Nederlands recht goed beschermd.
Is er sprake van ernstige (geluids)overlast, bedreiging, intimidatie, geweld of criminele activiteiten?
- Bel met de politie op 0900-8844 voor het maken van een melding of het doen van aangifte.
- Is het een noodgeval of levensbedreigende situatie: bel dan meteen met het alarmnummer 112.
- Wil je absoluut anoniem blijven, bel dan met 0800-7000 - Meld Misdaad Anoniem
Zie je een probleem buiten op straat of in de buurt? Lantaarnpaal kapot? Een vies bushokje, vuilniszakken ergens gedumpt of een fietspad met enorme gaten? Je kunt het snel en makkelijk melden bij de gemeente met de Buiten Beter app op uw smartphone. De BuitenBeter app werkt in heel Nederland en is gratis beschikbaar. Hier is uitgelegd hoe het werkt.
-
Zorg voor een goede verstandhouding met je buren; groet elkaar, maak eens een praatje of help elkaar eens met een klusje.
-
Informeer elkaar vooraf. Heb je een feestje? Of een lawaaierige klus? Laat het je buren even weten. Dat kan veel irritatie voorkomen.
-
Praat eerst zelf met je buren als je je aan iets stoort, voordat je anderen inschakelt. Met zorg voor en contact met elkaar kun je veel bereiken. Het is alleen mogelijk om een buurt leefbaar te houden als je rekening met elkaar houdt en als er sprake is van wederzijds respect. Geven en nemen dus.
-
Het is belangrijk dat we rekening houden met elkaar, maar ook een beetje tolerant zijn.