Huurverhoging


Ieder jaar in juli mogen woningcorporaties de huurprijs aanpassen. Dat heeft de overheid zo bepaald. De overheid bepaalt ook hoeveel de huurprijs mag stijgen.

We willen onze woningen ook onderhouden, verbeteren en energiezuiniger maken en nieuwe huizen te bouwen. De kosten hiervoor stijgen. Dit heet inflatie (de stijging van het algemene prijspeil in Nederland).

Om al de nieuwe huizen te kunnen bouwen, de huizen energiezuiniger te maken en mensen fijn te laten wonen in de wijken hebben wij het geld van de huurverhoging daarom hard nodig.

Hoe bepaalt de overheid de maximale huurstijging?


De prijzen in Nederland stijgen. Je boodschappen, de premie voor je zorgverzekering en je energiekosten zijn bijvoorbeeld duurder.
Omdat alles duurder is geworden, zijn ook de lonen en uitkeringen van de meeste Nederlanders omhoog gegaan. Zo kunnen we alles blijven betalen.

  • De lonen zijn gemiddeld met 5,8% gestegen. De overheid vindt het belangrijk dat mensen niet minder geld in hun portemonnee krijgen. Daarom laten ze de huur niet zoveel stijgen als de gemiddelde lonen en uitkeringen, maar met 5,3%.

  • In 2024 stijgt ook de huurtoeslag met 34 euro.


De meeste mensen houden zo juist een beetje geld over.

Waarom gaat de huurprijs omhoog?


Waar gebruiken we de huur voor die huurders aan Alwel betalen

  • We willen onze woningen onderhouden, verbeteren en energiezuiniger maken.

  • We willen nieuwe woningen bouwen. Er is woningnood in Nederland. De overheid geeft corporaties de opdracht woningen te bouwen.

  • We willen werken aan fijn wonen in wijken en buurten.


De kosten hiervoor stijgen. Dit heet inflatie. Ook voor Alwel zijn de prijzen gestegen. De prijzen voor bouw- en isolatiematerialen bijvoorbeeld. De overheid heeft daarom bepaald dat ook ons ‘inkomen’ (de huur die je ons betaald) mag stijgen.

Meer lezen?