Huurtoeslag


Wat is huurtoeslag
Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in je huurkosten. Je kunt huurtoeslag aanvragen via Belastingdienst.nl. Heb je recht op huurtoeslag? Dan ontvang je elke maand een vast bedrag van de Belastingdienst.


Wie kan huurtoeslag aanvragen
Om huurtoeslag te krijgen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Alle voorwaarden voor huurtoeslag op de website van de Belastingdienst.nl.


Huurtoeslag aanvragen
Je kunt huurtoeslag online aanvragen op Mijn toeslagen.nl. Dat is je persoonlijke pagina op de website van de Belastingdienst. Hiervoor heb je DigiD nodig.
Wilt je snel weten of je huurtoeslag kunt aanvragen? Maak dan een proefberekening via Belastingdienst.nl.


Controleer jaarlijks of je recht hebt op huurtoeslag.
In 2024 kunnen meer mensen huurtoeslag en kindgebonden budget krijgen. Krijg je deze toeslagen nog niet? Dan is het goed om te checken of je in 2024 wél in aanmerking komt.


App Toeslagen
Krijgt je al toeslag? Met de nieuwe app Toeslagen kunt je de gegevens van al je toeslagen bekijken. Sommige gegevens kun je ook makkelijk en snel wijzigen. Om in te loggen gebruik je je DigiD zodat je gegeven s op een veilige manier worden opgehaald en verwerkt. Je kunt géén toeslag aanvragen met de app. Dat doe je via Mijn toeslagen.

Download de gratis app op je smartphone of tablet.

Welke servicekosten tellen mee voor mijn huurtoeslag?Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in je huurkosten. Je kunt huurtoeslag aanvragen via belastingdienst.nl.
Om huurtoeslag aan te vragen heb je gegevens over je huurprijs en servicekosten nodig.

Wat mag je meetellen in de berekening van de huurtoeslag?
De huurprijs waarover je huurtoeslag berekend wordt noemen we subsidiabele huur.
De subsidiabele huur is de kale huur (rekenhuur) plus sommige servicekosten.

De servicekosten die meetellen bij de aanvraag huurtoeslag zijn:

  • schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten

  • elektrakosten voor gemeenschappelijke ruimten

  • kosten voor diensten van sociaal beheerder (huismeester)

Deze kosten tel je op bij je kale huurprijs. Let op: Voor iedere groep servicekosten geldt een maximum.
De opbouw van je huurprijs is dus belangrijk bij de aanvraag van huurtoeslag.

Meer weten over huurtoeslag?
Op belastingdienst.nl vind je informatie over de aanvraag van huurtoeslag. Een proefberekening maak je makkelijk op toeslagen.nl.

Geeft Alwel mijn nieuwe huurprijs door aan de belastingdienst?Controleer zelf je gegevens
Alwel geeft de nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Toch is het erg belangrijk om dit ook zelf te controleren.
Dat kan door in te loggen op Mijntoeslagen.nl. De aangepaste huurprijs heeft namelijk gevolgen voor de hoogte van je huurtoeslag.

Je bent er zelf verantwoordelijk dat je gegevens bij de belastingdienst kloppen. Als je teveel huurtoeslag ontvangt omdat je gegevens niet kloppen, dan moet je deze later terugbetalen.

Controleer jaarlijks of je recht hebt op huurtoeslag.
In 2024 kunnen meer mensen huurtoeslag en kindgebonden budget krijgen. Krijg je deze toeslagen nog niet? Dan is het goed om te checken of je in 2024 wél in aanmerking komt.


Verandert het bedrag van je huurtoeslag?
Huurtoeslag is afhankelijk van inkomen, samenstelling huishouden en de hoogte van de huur. Het kan dus zijn dat je na een huurverhoging, een huurverlaging, of door een huurwijziging na een woningaanpassing, meer of minder huurtoeslag hoort te krijgen.Heb ik nog recht op huurtoeslag nu mijn huur door de huurverhoging boven de huurtoeslaggrens uitkomt.

  • Ontvang je al huurtoeslag? Als je nu - als zittende huurder - al huurtoeslag ontvangt. Ook al komt je nieuwe huurprijs door de huurverhoging boven de huurtoeslaggrens, dan behoud je je recht op huurtoeslag. De huurtoeslag is namelijk (ook) afhankelijk van je inkomen.

  • Ontvang je nu nog geen huurtoeslag? Komt de huurprijs van je woning door bijvoorbeeld een huurverhoging, boven de maximale huurgrens (=liberalisatiegrens), en ontvang je nog géén huurtoeslag? Je kunt geen huurtoeslag meer aanvragen voor deze woning. Vraag je in de toekomst opnieuw huurtoeslag aan, bijvoorbeeld omdat je verhuist, dan moet de huur van een eventuele nieuwe woning wel lager zijn dan de maximale huurgrens (=liberalisatiegrens).Voorkom je dat je later huurtoeslag terug moet betalen
Verandert je huur? Komt er iemand bij je wonen? Verandert je inkomen? Geef het door op belastingdienst.nl
Kortom, zorg ervoor dat je gegevens kloppen, zo voorkom je dat je later huurtoeslag terug moet betalen.


Wat is het nieuwe huurtoeslagbedrag?
Wil je direct weten of je huurtoeslag verandert? Maak dan een proefberekening.

Mag de huurprijs hoger worden dan de huurtoeslaggrens?


De liberalisatiegrens is hetzelfde als de huurtoeslaggrens. De huurprijs kan hoger worden dan de liberalisatiegrens.


Maximale huurprijs

Het puntensysteem geeft de kwaliteit van de woning aan in punten. Het puntenaantal bepaalt de maximale huurprijs voor de woning.
De nieuwe (kale) huurprijs mag door de huurverhoging niet hoger zijn dan de maximale huurprijs die bij het aantal punten voor de woning hoort.


Huurtoeslag

De liberalisatiegrens is hetzelfde als de huurtoeslaggrens. Wanneer je vóór het moment van de huurverhoging al huurtoeslag ontvangt, dan houd je het recht op huurtoeslag. Ook al komt de nieuwe huurprijs boven de liberalisatiegrens uit.

Log in op je account om de puntentelling (woningwaardering) van je woning meteen te bekijken. Je kunt de puntentelling ook zelf berekenen met de huurprijscheck op huurcommissie.nl .

Ontvang je de woningwaardering liever per post of Email? Neem dan contact met ons op.

Mijn nieuwe huurprijs wordt hoger dan de huurtoeslaggrens. Vervalt nu mijn huurtoeslag?Ik ontvang al huurtoeslag
Nee, niet als je nu - als zittende huurder - al huurtoeslag ontvangt. Ook al komt je nieuwe huurprijs door de huurverhoging boven de huurtoeslaggrens, dan behoud je je recht op huurtoeslag. De huurtoeslag is namelijk (ook) afhankelijk van je inkomen.
Vraag je in de toekomst opnieuw huurtoeslag aan, bijvoorbeeld omdat je verhuist, dan moet de huur van een eventuele nieuwe woning wel lager zijn dan de maximale huurgrens (=liberalisatiegrens).

Ik ontvang nog geen huurtoeslag
Komt de huurprijs van je woning door bijvoorbeeld een huurverhoging, boven de maximale huurgrens (=liberalisatiegrens), en ontvang je nog géén huurtoeslag? Je kunt geen huurtoeslag meer aanvragen voor deze woning.