Jaarlijkse Ondermijningsdag opnieuw een groot succes
Je hebt daders, je hebt slachtoffers en soms zijn ze het tegelijk…
Dat en nog veel meer kwam ter sprake tijdens onze jaarlijkse Ondermijningsdag. Een initiatief van de gemeente Roosendaal, Alwel en de politie.
Vorig jaar lag onze focus vooral op drugs en ondermijning. Dit jaar gingen we dieper in op verschillende vormen van mensenhandel en de morele dilemma's die daarbij komen kijken.
We nodigden STRDR en Drugsview uit en zij verzorgden allebei een interactieve workshop. Ieder met hun eigen expertise, maar samen met hetzelfde doel. Een derde workshop werd door onszelf verzorgd en ging over morele dilemma's. Ruim 110 collega's van de gemeente Roosendaal, politie, Alwel en zorgpartners uit de regio deden mee aan de Ondermijningsdag. Dus we kunnen wederom spreken van een groot succes!
Wanneer verdien je straf? En wanneer verdien je eigenlijk zorg?
Mensenhandel kent verschillende vormen, maar wordt eigenlijk altijd gekenmerkt door kwetsbaarheid. Criminelen gaan op zoek naar een kwetsbaar persoon en zetten hem of haar in als een hulpmiddel voor hun eigen gewin. Maar dat er sprake is van dwang, is moeilijk te bewijzen. Daardoor wordt het slachtoffer vaak gezien als de dader.
Wist je dat het langste artikel in het Wetboek van Strafrecht over mensenhandel gaat? En dat slachtoffers soms niet eens weten in welk land ze zijn?
Slachtoffers zijn bovendien bang om te praten, want "wie praat, die gaat". Zo blijven slachtoffers vaak in een vicieuze cirkel van uitbuiting en geweld zitten.
"Op dat moment zag ze er nog geen kwaad in"
Soms stapt iemand, kwetsbaar of niet, vrijwillig in een situatie. Maar door dwang, bedreiging of geweld kan een situatie zo schrijnend worden dat iemand alsnog slachtoffer van mensenhandel wordt.
Mensenhandel is dus een lastig onderwerp en de rol van een buitenstaander is cruciaal. Maar welke rol pak jij bij signalen van mensenhandel? Wij leerden gisteren dat het áltijd goed is om te melden. Bij de wijkagent, meldmisdaadanoniem, de gemeente of bijvoorbeeld bij iemand van Alwel. Of zoals CoMensHa en Drugsview dat gisteren aan onze bezoekers lieten zien: Jouw twijfel, hun kans.
Dus wat doen wij?
Omdat mensenhandel zich vaak afspeelt in of rondom een woning, krijgt ook Alwel hiermee te maken. Alwel vindt het als woningcorporatie belangrijk dat iedereen fijn en veilig kan wonen en dat woningen eerlijk verdeeld worden. Er is bij ons dus geen plaats voor mensenhandel en wij hanteren daarop een zerotolerancebeleid. Samen lopen we nauwkeurig meldingen na en staan wij in goed contact met onze huurders. Op deze manier proberen wij ons steentje bij te dragen aan het bestrijden van mensenhandel.
En jij?
Wil je meer weten over dit onderwerp en onze sprekers? Dat kan:
Drugsview - Drugsview
strdr.nu
Woonfraude - Alwel
Twijfels over een signaal in jouw buurt?
Meld het altijd, dat kan ook anoniem, bij Home | Meld Misdaad Anoniem