Asbest



Vroeger was het gebruik van asbest heel normaal bij woningbouw.
Asbest is een materiaal dat in bijna alle woningen die tussen 1945 en 1994 gebouwd zijn, verwerkt kan zijn. Het bestaat uit heel kleine vezels. Daardoor is het sterk, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuren.


Gezondheid

We weten nu dat asbest een risico kan zijn voor de gezondheid. Sinds 1983 wordt het materiaal daarom bijna niet meer toegepast.
Sinds 1994 is het in Nederland zelfs helemaal verboden om asbest te verkopen, te gebruiken of te verwerken.
Bij onderhoud en reparaties verwijderen wij asbestonderdelen. Hierdoor hebben we bij veel woningen het asbest inmiddels verwijderd.
Zolang het materiaal niet beschadigd is, kun je het rustig laten zitten. Het is dan niet gevaarlijk.


Zelf asbest verwijderen is gevaarlijk en verboden!

Als Asbest wordt bewerkt kunnen er vezels vrijkomen. Dit kan door bijvoorbeeld schuren, boren of slopen. Adem je deze vezels langdurig of in een grote hoeveelheid in, dan kan dit zorgen voor ziekte.
Wil je gaan klussen aan je woning en is je woning gebouwd vóór 1994? Neem dan altijd contact op met Alwel.

Meer informatie over dit onderwerp vindt je op de website van Rijksoverheid of op de website van GGD West-Brabant.

Veelgestelde vragen

Wat is asbest?



Asbest is een materiaal dat in bijna alle woningen die tussen 1945 en 1994 gebouwd zijn, verwerkt kan zijn. Het bestaat uit heel kleine vezels. Daardoor is asbest sterk, slijtvast, onbrandbaar en bestand tegen zuren.

Asbest ook een groot nadeel. De gevolgen voor de gezondheid kunnen enorm zijn. Dit is de reden dat toepassen van asbest sinds 1993 verboden is.

Wat weet Alwel over asbest in haar huizen?


  • We weten van de meeste huizen die gebouwd zijn vóór 1994 waar asbest zit. We hebben niet elk huis onderzocht, dus we weten het niet van al onze huizen.

  • Daarom onderzoeken we alle ruimtes en de buitenkant van willekeurige woningen (steekproeven). We nemen aan dat in huizen of flats die tegelijkertijd gebouwd zijn in dezelfde straat, dezelfde bouwmaterialen zijn gebruikt.

  • We brengen alleen het zichtbare en bereikbare asbest in kaart.

    Asbest kan ook onzichtbaar en onbereikbaar zijn verwerkt, bijvoorbeeld in de betonconstructie, het dak of de riolering. Dit moeten we slopen om het te onderzoeken. Dat doen we alleen als er bijvoorbeeld iets gerepareerd moet worden of als we groot onderhoud gaan uitvoeren aan een woning.

    De GGD zegt dat als asbest onbereikbaar is, er geen vezels kunnen loskomen. Als er geen vezels loskomen, is er ook geen risico op gezondheidsschade. Daarom laat Alwel op onbereikbare plaatsen de asbesthoudende materialen zitten.

  • We weten op welke plaatsen asbest door ons is weggehaald. Maar we weten niet of eerdere bewoners in het verleden zelf asbesthoudend materiaal hebben aangebracht of iets al verwijderd hebben.

Wat doet Alwel aan asbest?



Wij willen dat onze huizen asbestveilig zijn. En wij zijn verantwoordelijk om asbest ook op een veilige manier weg te halen. Dit kan niet in een keer en doen we daarom stapsgewijs bij verhuizing en onderhoud.

  • Als een huurder vertrekt uit een huis, controleren wij op asbest. Dit geldt voor alle huizen die gebouwd zijn voor 1994. Als we in het huis risicovol asbest vinden, laten we dit weghalen, voordat de nieuwe huurder hier komt wonen.

  • Bij groot onderhoud controleren we standaard de huizen die gebouwd zijn voor 1994. Ook hier laten we het asbest verwijderen, als dit aanwezig is.

  • Heb je zelf het vermoeden dat er risicovol asbest in je huis is, neem dan contact met ons op (info@alwel.nl). Wij komen dan langs voor controle. En als het nodig is, laten we het asbest weghalen.

Voor een deel weten we in welke huizen asbest aanwezig is. Maar niet van alle huizen. Ook eerdere bewoners kunnen asbesthoudende materialen hebben verwerkt, zonder dat jij of wij ervan op de hoogte zijn. Er blijft dus altijd een risico. Het is daarom belangrijk dat je je goed door ons laat informeren als je huis van voor 1994 is en je van plan bent te gaan klussen.

Wanneer is asbest gevaarlijk?



Het gevaar van asbest zit hem in het inhaleren van de vezels. Asbest is veilig, zolang het niet bewerkt wordt, dus:

  • verzaag, schuur, breek, boor of sloop nooit zelf asbest;

  • verwijder nooit zomaar zelf asbest, ook geen vloerzeil of golfplaat. Neem hierover contact met ons op.

Waar kan asbest voorkomen in mijn woning?


Asbest kun je tegenkomen:
  • op plekken die goed geïsoleerd moesten worden: bijvoorbeeld vloerluiken, daken, plafonds;

  • in kit en stopverf rond kozijnen of oude vensterbanken;

  • op plekken die door weersinvloeden konden slijten: bijvoorbeeld gevels, (golfplaten)daken, op schuren en garages;

  • in brandwerend plaatmateriaal: bijvoorbeeld in garages en meterkasten, rond schoorstenen, ventilatiekanalen en cv-ketels;

  • in sommige vloerbedekking, zoals oude vinyltegels en zeil, geproduceerd voor 1984;

  • in huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen, geproduceerd tot de jaren tachtig: bijvoorbeeld gevelkachels, föhns, broodroosters.

Een deel van het asbest is zichtbaar. Als het materiaal heel is, is het niet schadelijk.



Onbereikbaar en onzichtbaar asbest

In oudere woningen kan asbest ook onzichtbaar en onbereikbaar zijn verwerkt. Bijvoorbeeld in het beton. Met onbereikbaar asbest kun je normaal gesproken niet in contact komen.

Wanneer verwijdert Alwel asbest uit mijn woning?



We verwijderen asbest om de kans van besmetting in en om de woning te verkleinen en gezondheidsrisico's terug te dringen. Dit gebeurt altijd veilig, door een gecertificeerd asbestbedrijf. Met zo min mogelijk overlast voor de bewoners. Het risico bepaalt welke maatregels we nemen:

Minimaal/ Laag risico

Er is een beperkt gevaar. We verwijderen het asbest bij een wisseling van huurder, na een huuropzegging. Ook bij groot onderhoud (ventilatiekanalen en ingemetselde of gestorte asbesthoudende leidingen blijven zitten) verwijderen we het asbest in dit geval. Huurders krijgen dan informatie over de aanwezigheid en het voorkomen van gevaar.

Middelhoog risico

Bij mogelijk gevaar ondernemen we meteen actie. We informeren onze huurders, vertellen wat er gaat gebeuren en wat huurders wel en niet kunnen doen. Voor het verwijderen van het asbest plannen we op de korte termijn een onderhoudsmoment..

Hoog risico

Wanneer er sprake is van mogelijk direct gevaar, verwijderen we het asbest zo snel mogelijk. We informeren onze huurders, vertellen wat er gaat gebeuren en wat huurders wel en niet kunnen doen.

Veiligheid vinden we erg belangrijk. Daarom voelen we ons ook verantwoordelijk voor de aanwezigheid van asbest in materialen die huurders zelf plaatsten, zoals bloembakken en vloerzeilen. De verwijderingskosten nemen wij voor onze rekening.

Hoe ga ik zelf om met asbest?

Wil je gaan klussen maar twijfel je of er asbest aanwezig is? Vraag Alwel om advies.


Neem voor je eigen veiligheid altijd contact met ons op als:

  • je gaat klussen in een woning die gebouwd is voor 1994;

  • je denkt dat je asbesthoudend materiaal in huis hebt;

  • je iets wil overschilderen, waarvan je denkt dat het asbest is.

  • Heb je een oud (gemaakt voor de jaren '80) huishoudelijk apparaat in huis? Zoek contact met de fabrikant en vraag of er asbest in verwerkt is.

Vooral niet doen

Asbest is veilig, zolang het niet bewerkt wordt, dus:

  • verzaag, schuur, breek, boor of sloop nooit zelf asbest;

  • verwijder nooit zomaar zelf asbest, ook geen vloerzeil of golfplaat. Neem hierover contact met ons op.

Hoe kan ik asbestbesmetting voorkomen?



Het gevaar van asbest zit hem in het inhaleren van de vezels. Asbest is veilig, zolang het niet bewerkt wordt, dus:

  • verzaag, schuur, breek, boor of sloop nooit zelf asbest;

  • verwijder nooit zomaar zelf asbest, ook geen vloerzeil of golfplaat. Neem hierover contact met ons op.

Wil je gaan klussen maar twijfel je of er asbest aanwezig is? Vraag Alwel om advies.