Urgentie Gemeente Breda


Medische urgentie
Het kan zijn dat je woning niet meer past bij je beperkingen of ongemakken.
De doorgangen zijn te smal voor je rolstoel. De drempels belemmeren je of het lukt je niet meer om een raam open te maken.
De gemeente Breda streeft ernaar om haar inwoners zolang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen en hen daarin te ondersteunen.
Slechts in uitzonderlijke (acute) situaties geven zij een verhuisindicatie af.


Sociale urgentie
Er ligt flinke druk op de beschikbaarheid van (sociale) huurwoningen. Daarom kennen de 3 corporaties in Breda geen urgentie of voorrangsregeling. Er zijn enkele zeer specifieke situaties die een uitzondering vormen. Hieronder lees je meer over deze situaties.

Medische urgentie aanvragen gemeente Breda

Neem contact op met Zorg voor elkaar Breda (ZveB) van de Gemeente Breda, zij onderzoeken samen met jou de mogelijkheden.


Zorg voor elkaar Breda

Bij Zorg voor elkaar Breda (ZveB) kun je terecht met je vragen over zorg en welzijn. Zorg voor elkaar Breda voert onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit voor de Gemeente Breda. Deze is erop gericht dat iedereen mee kan doen aan de maatschappij (participatie) en dat mensen zo zelfredzaam mogelijk zijn. Zorg voor elkaar Breda (ZveB) is te bereiken via het telefoonnummer (076) 525 15 15
Informatie lees je op de website Gemeente Breda.


Voorrangsregeling voor een woning met een WMO indicatie

Sommige woningen die geadverteerd worden, zijn speciaal bestemd voor senioren of mensen met een lichamelijke beperking. Dat staat altijd vermeld in de woningadvertentie. Hieronder vind je meer informatie over de spelregels.

Per verhuurder of gemeente gelden andere regels als je een Wmo-indicatie hebt. Soms krijg je voorrang voor een nultredenwoning.
Een nultredenwoning (gelijkvloerse woning) is een woning die bereikbaar is zonder trappen.
Als er een voorrang is voor een nultredenwoning, staat dit vermeld in de advertentie.



In de gemeente Alphen-Chaam, Breda, Etten-Leur en Roosendaal

  • Als je een Wmo indicatie hebt, dan stuur je die naar info@klikvoorwonen.nl. Wij verwerken je indicatie in je inschrijving zodat je op de juiste woningen kunt reageren. De indicatie wordt toegevoegd aan je account. Hiermee kom je met voorrang in aanmerking op (bepaalde) beschikbare aangepaste- of nul-treden woningen.

  • Als er een voorrang geldt voor deze woning, dan krijg je met je Wmo- indicatie voorrang op de andere woningzoekenden.

  • Je reageert zelf op een advertentie voor een nultredenwoning. Dit is niet anders dan bij alle andere woningen.

  • De voorrang geldt voor de gemeente die je indicatie heeft afgegeven.


Heb je een Wmo-indicatie voor een rolstoel?

Informeer dan bij de verhuurder in de gemeente waar je wilt wonen naar wat de mogelijkheden zijn.

  • Is er een verhuisindicatie afgegeven? Stuur deze indicatie per mail naar Klik voor Wonen. De indicatie wordt toegevoegd aan je account. Hiermee kom je met voorrang in aanmerking op (bepaalde) beschikbare aangepaste- of nul-treden woningen.

  • Aangepaste- (bijvoorbeeld met aanbouw, slaapkamer en natte cel op begane grond) en nul-treden woningen adverteren wij op de website van Klik voor Wonen. In de advertentie wordt aangegeven of voor het adres voorrang mogelijk is.

  • Je kunt zelf via Klik voor Wonen reageren.

  • Een WMO verhuisindicatie afgegeven door een gemeente in Nederland, is niet altijd geldig in een andere gemeente. Bij Alwel kan men een verzoek indienen om de verhuisindicatie afgegeven door een andere gemeente over te nemen.

Sociale urgentie aanvragen gemeente Breda



De drie corporaties in Breda kennen geen urgentie of voorrangsregeling.

Door omstandigheden is het mogelijk dat je toch in een levensbedreigende of acute noodsituatie terechtkomt waarin je zo snel mogelijk een andere woning nodig hebt. Alleen in een levensbedreigende of acute noodsituatie kun je onder bepaalde voorwaarden voorrang krijgen. Hieronder lees je welke situaties we hiermee bedoelen:

Een levensbedreigende of acute noodsituatie ontstaat als je niet meer in je woning kunt blijven wonen door:

  • Dakloosheid na brand of instortingsgevaar.

  • Een levensbedreigende situatie waar je zelf of je huisgenoot geen invloed op heeft gehad en die plaats heeft gevonden in de woning.
    Wat valt hier niet onder:
    Hier vallen huiselijk geweld, familieruzies of echtscheidingen niet onder.
    Wat valt hier wel onder:
    Bijvoorbeeld een overval, ernstige bedreiging of seksueel misbruik in de woning.

Als je je in één van bovenstaande situaties bevindt, dan vragen we je het aanvraagformulier in te vullen.

Als uit het aanvraagformulier blijkt dat je niet in aanmerking komt voor urgentie dan hoef je het aanvraagformulier niet in te leveren.

Doe je dit toch? Je aanvraag wordt niet in behandeling genomen. Je ontvangt van ons geen reactie op je aanvraag.

Waar kan ik terecht als ik dakloos ben of dreig te worden?

Neem contact op met Centraal Onthaal

Centraal Onthaal registreert de opvang en begeleiding van (dreigend) dak- en thuislozen. Centraal Onthaal gaat met je in gesprek en geeft advies over de stappen die nodig zijn om uit de situatie van dakloosheid te komen.

Je kunt terecht bij Centraal Onthaal als je:

  • dak- of thuisloos bent of dreigt dit te worden

  • 18 jaar of ouder bent

  • legaal in Nederland verblijft

  • wilt meewerken aan een herstelplan

Huiselijk geweld



Veilig thuis

Huiselijk geweld kan op veel verschillende manieren voorkomen. Je kunt denken aan (fysieke of psychische) mishandeling, seksueel geweld, verwaarlozing, vernedering of overmatige controle. Gebeuren er bij jou thuis dingen waardoor je je niet veilig voelt? Hoor of zie je dingen bij iemand in je omgeving waarvan je je afvraagt of het allemaal wel goed gaat?

Bel dan met Veilig Thuis. Ook als je twijfelt. 0800-2000 (gratis).


Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Je kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie, advies en ondersteuning, om zorgen te bespreken en eventueel om een melding te doen.