Het hoofdlijnenakkoord en de woningcorporatie
PVV, VVD, NSC en BBB hebben hun hoofdlijnenakkoord gepresenteerd. Het hoofdlijnenakkoord heeft in meer of mindere mate effect op onze opgaven op van gebied van de woningvoorraad, verduurzaming van onze woningen, leefbaarheid in wijken en buurten en betaalbaar wonen.
Het nieuwe kabinet zet het ingezette beleid om meer woningen te realiseren door
Alwel bouwt tot 2038 bouwt Alwel 3.800 woningen:
1.403 in Breda
1.175 in Etten-Leur
1.222 in Roosendaal
De focus van het nieuwe kabinet ligt op nieuwbouw en op het betaalbare segment. Corporaties krijgen een grote rol in het bouwen van sociale én middenhuurwoningen. Om al deze woningen te realiseren komt meer betaalbare bouwgrond beschikbaar, worden belemmeringen weggenomen, procedures versneld en netcongestie aangepakt.
We zijn blij te zien dat de partijen de wooncrisis aan willen pakken. En dat ze het ingezette beleid om meer woningen te realiseren voortzetten.
Het nieuwe kabinet heeft aandacht voor een bestendig huurbeleid dat betaalbaarheid voor huurders waarborgt
We staken als corporaties de afgelopen jaren veel geld in betaalbaar wonen. O.a. door huren te bevriezen, te verlagen en een beperkte huurverhoging. Dat de overheid de huurtoeslag verhoogt, is goed nieuws en laat zien dat de overheid verantwoordelijkheid pakt.
Net als in de afgelopen twee jaar zal ook de huurverhoging in 2025 gelijk zijn aan de CAO-stijging minus 0,5%.
Als corporaties gaan we graag met het nieuwe kabinet in gesprek om te kijken hoe de middelen van corporaties ook de komende jaren in balans zijn met de opgaven.
De koers van het nieuwe kabinet kan consequenties hebben onze verduurzamingsopgave
We investeren fors in het verduurzamen van onze woningen. We benaderen verduurzaming vanuit het oogpunt van betaalbaarheid, milieu en comfort. Corporaties hebben daarmee een belangrijke rol bij de energietransitie. De duurzaamheidseisen, zowel landelijk als Europees, zijn hierbij onze uitgangspunten.
Het nieuwe kabinet wil wijzigingen doorvoeren in de duurzaamheidseisen. Zo wil het kabinet de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2027 afschaffen. De opbrengst van zonnepanelen loopt dan terug tot zo'n 30% van wat het nu is. Dat maakt het voor huurders veel minder interessant om in te stemmen met het plaatsen van zonnepanelen. Zeker ook met het oog op de terugleverkosten die steeds energieleveranciers vaker hanteren. We verwachten dat de uitrol van zonnepanelen hierdoor stagneert.
Het nieuwe kabinet schrapt de verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de verwarmingsketel een warmtepomp te installeren.
Het voornemen van het kabinet om meer aandacht geven aan klimaatadaptatie juichen we toe.
In het hoofdlijnenakkoord voeren fysieke maatregelen op het gebied van leefbaarheid en bijzondere doelgroepen de boventoon
We vragen daarnaast aandacht voor de leefbaarheid van wijken. In plaats van polarisatie is juist extra aandacht voor sociale verbindingen in de samenleving nodig. Ook de toenemende ondermijning in wijken vraagt om aandacht.
Breda en Roosendaal waren eerder al opgenomen in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Samen met gemeenten, maatschappelijke partners en bewoners kijken we wat een wijk of buurt nodig heeft om de stap vooruit te kunnen maken.
Het nieuwe kabinet laat het met voorrang toewijzen van een sociale huurwoning aan statushouders vervallen. We hebben wel zorgen over de gevolgen hiervan. De opvang is immers al overvol. Corporaties willen iedereen een passende woning bieden, ook statushouders.
Een uitgebreidere versie van de belangrijkste plannen uit het hoofdlijnenakkoord voor corporaties vind je op de website van onze branchevereniging Aedes.