Slim verwarmen en luchten in de herfst en winter
Brrrr… We merken dat de temperatuur omlaag gaat. Vooral bij kouder en vochtig weer in de herfst en winter blijft het belangrijk om te luchten én slim te stoken. Hoe doe je dat als je een cv-ketel hebt? En werkt dat hetzelfde bij een systeem met vloerverwarming (of een WKO systeem)?
Welk systeem je ook hebt, deze tips helpen je.
Voor ieder huis: luchten voorkomt schimmel
In ieder huis zit vocht. Dat komt door onzelf (adem en zweet), planten en huisdieren. En ook door koken en douchen. Door te veel vocht in je huis kan er schimmel komen. Deze schimmel zie je op het plafond of op de muur. Schimmel is slecht voor je gezondheid.
Wil je schimmel voorkomen?
Een kwartier je raam openzetten in iedere ruimte zorgt ervoor dat frisse lucht je huis binnenkomt. En dat vochtige lucht je huis uit kan. Dit helpt ook als het buiten regent.
Wist je trouwens dat droge lucht veel sneller opwarmt dan vochtige lucht? Even luchten scheelt je in stoken. Zo bespaar je dus op je de kosten om je woning warm te houden.
Een cv-ketel in huis? Lees dan deze tips voor slim verwarmen.
In de meeste eengezinswoningen zit een cv-ketel met radiatoren in iedere kamer. Veel mensen gebruiken deze manier van verwarmen.
Houd de temperatuur overdag tussen de 18 en 20 graden.
Gebruik hiervoor alleen de verwarming die al in je woning zit. Je kunt ook de warmte van de zon een handje laten helpen. Doe je gordijnen open als de zon erop schijnt. Ben je niet thuis? Zet dan de verwarming op minimaal 15 graden.
Ga je naar bed? Zet de verwarming een uur van te voren op 15 graden.
Door de verwarming op minimaal 15 graden te laten, bevriezen de leidingen niet. Door bevroren leidingen zit je namelijk in de kou. En het laten repareren kost je een hoop geld. Voorkomen is dus slimmer.
Zet meubels niet tegen de verwarming aan. Zo kan de warmte de kamer in.
Laat je gordijnen niet voor de verwarming hangen. En zet de bank niet voor de verwarming. Dat houdt de warmte tegen.
Download hier een folder met heel veel tips over slim verwarmen en ventileren.
Wist je trouwens dat je het ontluchten van je cv-ketel zo gedaan hebt?
Op deze pagina lees je hoe je dat doet, mét handige filmpjes.
Tips voor woningen met vloerverwarming.
In sommige woningen zit al een duurzame installatie. Deze installatie verwarmt de woning vaak met vloerverwarming. Dit noemen we een laagtemperatuur installatie. Je verwarmt dan de hele vloer met een lagere temperatuur. Hierdoor kost het minder energie om je woning te verwarmen. Gebruik de installatie dan goed, zodat je zo min mogelijk energie gebruikt.
Laat de thermostaat altijd op dezelfde temperatuur staan (18 - 20 graden).
Vloerverwarming werkt namelijk langzaam. Het duurt minstens een uur om de ruimte 1 graad warmer of kouder te krijgen. Laat daarom de thermostaat zoveel mogelijk op dezelfde temperatuur staan, tussen de 18 en 20 graden. Zo gebruik je minder energie.
Leg een vloer die geschikt is voor vloerverwarming, zoals PVC.
Laminaat en hout of parket laten minder warmte door. Daardoor gebruik je meer energie. Leg ook geen grote kleden op de vloer. Deze houden kou en warmte tegen die uit de vloer komen.
Last van tocht? Ga niet te dicht bij het raam zitten of gebruik gordijnen.
In de koudere maanden komt koude lucht vanaf het raam. Dit noemen we ook wel tocht. Deze tocht voel je extra goed als je bij het raam zit en vloerverwarming hebt. Bij het raam zit namelijk geen radiator meer die deze koude lucht opwarmt. Zet een bank of stoel waarop je lang stilzit dus niet te dicht bij het raam. Een vitrage voor het raam haalt de ergste tocht weg. Ook kun je de gordijnen op tijd sluiten.