Brandveiligheid



Veilig wonen is belangrijk. Daarom letten wij goed op de brandveiligheid van je huis. Dat doen we bijvoorbeeld door de meterkasten brandveilig in te pakken. En door deurdrangers op de deuren van algemene ruimten te plaatsen. Maar ook met brandwerende scheidingen, waardoor je 30 minuten veilig in je woning kunt blijven bij brand.


Brandveilige woning? Ook jouw verantwoordelijkheid!
Veel branden ontstaan door gedrag in huis. Dat is ook jouw verantwoordelijkheid. Je kunt zelf veel doen om je woning brandveilig te maken, of de gevolgen van brand te beperken.
Op de website van de brandweer vindt je handige informatie, waaronder de folder 'Brandveilige woning'.
Leef jij brandveilig? En weet je hoe je moet vluchten?

Brand! Leef jij brandveilig?



Sommige gemeenten hebben opgeleide ambassadeurs brandveiligheid. Deze ambassadeurs komen gratis een check in jouw woning doen of je brandveilig leeft. Via onderstaande website kun je een afspraak maken bij jou thuis.

Staat jouw gemeente er niet bij? Dan is het helaas nog niet mogelijk om individueel een home safety check aan te vragen. Woon je in een woongebouw? Dan kan de bewonerscommissie via de sociaal beheerder van Alwel een verzoek doen voor een gezamenlijke informatiebijeenkomst.


Brandveilig leven in en om de woning

  • Houd deuren zo veel mogelijk dicht om rook en brand tegen te houden.

  • Houdt de trap in je woning leeg. Lege trappen maken het makkelijker om te vluchten.

  • Vanaf 1 juli 2024 is wettelijk bepaald dat galerijen en vluchtwegen leeg moeten zijn. Spullen in de gang kunnen ontbranden, in brand gestoken worden of in de weg staan bij het vluchten uit een gebouw.

  • Vraag bij aanpassingen aan de buitenzijde van de gevel, zoals een dakkapel of een aanbouw, altijd toestemming aan Alwel. Deze aanpassingen veranderen het brandveiligheidsconcept van de woning. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.


Elektrische apparaten

  • Zorg bij elektrische apparaten altijd dat ze aan Nederlandse veiligheidseisen voldoen. Dit zie je aan het CE logo. ·

  • Gebruik altijd de originele stekkers en accu’s.

  • Laad je apparaten overdag op. Leg je telefoon tijdens het opladen niet op een kussen of matras.


Gedrag

  • Blijf tijdens het koken bij je pannen en gebruik een kookwekker.

  • Rook niet in bed. Zo voorkom je dat je in slaap valt terwijl de sigaret nog brandt. Doe wat water in de asbak voor dat je de asbak leeg maakt in de vuilnisbak.

  • Leg je huissleutels op een vaste plek in je woning.

  • Veel illegale activiteiten zoals wietplantages zorgen voor een grote kans op brand. Denk je dat iemand wiet/hennep teelt? Meld dit dan bij de sociaal beheerder van het complex of anoniem via meldmisdaadanoniem.nl.


Rookmelders
Als we slapen ruiken we niks. Rook en vuur nemen we dan ook niet waar. Daarom is het belangrijk een rookmelder te hebben. Het geluid van de rookmelder alarmeert ons waardoor we kunnen vluchten.

Let op: brandmeldcentrales in appartementencomplexen en rookmelders maken geen melding naar de brandweer.
Rookmelders zijn gemaakt om je te waarschuwen. Bel altijd 112 als er brand is.


Wil je extra informatie over dit onderwerp? Lees meer over dit onderwerp op Brandweer.nl.

Rookmelders


Tijdens het slapen ruiken we niks. Rook en vuur nemen we dan ook niet waar. Een rookmelder waarschuwt je wanneer er rook in je huis ontstaat. Het geluid van de rookmelder maakt je op tijd wakker. Zo kun je meteen het huis verlaten.

Het is verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping van je huis en in elke vluchtroute. Hiermee wil de overheid het aantal doden bij woningbranden verminderen. Daarom hebben we in al onze woningen rookmelders geplaatst.


Schoonhouden is belangrijk
Om te zorgen dat de rookmelder goed blijft werken is het belangrijk om de rookmelder regelmatig schoon te maken. Dat kan eenvoudig door met de stofzuiger de openingen langs de zijkant uit te zuigen.

Vluchten bij brand


Elke woning is ongeveer 30 minuten brandwerend. Dit betekent dat je ongeveer 30 minuten veilig bent als er brand is bij de buren. Toch is het goed om je voor te bereiden op vluchten. Brand kan namelijk iedereen overkomen. Hoe bereid je je goed voor?
Maak een vluchtplan
De eerste minuten van een brand ben je op jezelf aangewezen. Zorg dat je dan voorbereid bent en weet wat je moet doen.

  • Maak afspraken binnen je gezin en/of met je buren hoe je elkaar kunt helpen bij brand.

  • Houd vluchtwegen, zoals trappenhuizen, vrij van spullen zodat je makkelijk de trap kunt gebruiken. En bedenk een route om je woning of woongebouw zo snel mogelijk te verlaten.

  • Leg je sleutels van de voordeur op een vaste plek.

  • Gebruik de lift NIET!

Meteen regelen: