Eigen tuintjes voor bewoners met groene vingers
Weer of geen weer, in de tuin bij woongebouw Contrefort in Etten-Leur zijn altijd bewoners met groene vingers te vinden. Sociaal beheerder Jan Braspenning geeft hen de ruimte en de middelen om een eigen tuintje aan te leggen en te onderhouden.
Van tegelpadje tot moestuin
De bewoners van de appartementen aan de Schipperstraat, Barbierstraat, Muldersweg en Leurse Dijk kijken uit op een grote tuin. De appartementen op de begane grond aan de Schipperstraat hebben een ingesloten terras. ‘Of er wat tegels konden komen, om de tuin gemakkelijk in te lopen?’, vroeg een van die bewoners "Met dat tegelpadje begon het", zegt sociaal beheerder Jan Braspenning.
"Na de tegels kwamen er meer vragen", vertelt Jan. "We legden terrassen voor de woningen aan, zodat bewoners ook in de zon kunnen zitten. Voor degenen die dat wilden, maakten we daarvoor nog een lapje grond vrij om te tuinieren. Voorwaarde is dat de bewoners dit tuintje zelf onderhouden."
Het geeft leven in de tuin
Danny Kerdel woont op niet op de begane grond, maar wilde graag een tuin. Voor hem werd als proef een stukje grond van 5 x 5 m in het grote gazon vrijgemaakt. Het ziet eruit als een paars eilandje midden in het groen. Het is een lust voor het oog; zelfs op deze wat grijzige vrijdagochtend staat Danny’s wildtuin er stralend bij. De bloeiende planten trekken veel verschillende vlinders en insecten aan. Om het tuintje voor hen nog aantrekkelijker te maken, zou Danny graag een insectenhotel willen. Groenafval legt hij terug in de tuin. Daar kan het rustig composteren en nieuwe voeding voor de tuin worden.
Danny Kerdel
"Danny is echt enthousiast", zegt Jan. "Met zijn vissershoedje is hij inmiddels een bekende verschijning. Bewoners zien hem bijna dagelijks werken aan zijn tuin; hij houdt het heel netjes bij. Het geeft een beetje leven in de tuin, voor de bewoners van Contrefort leuk om naar te kijken."
Ontmoetingsplaats
Samen met Danny lopen we door naar het naastgelegen woongebouw Crispijn. Hier ligt een afgesloten binnentuin, die officieel alleen voor de bewoners van Crispijn is. Net als bij de grote tuin komt de firma Braat een paar keer per jaar voor het grote onderhoud. De rest doen de bewoners zelf. Anderhalf jaar geleden richtten zij een tuinploeg op die voor de vijvers zorgt, de tegels schoonhoudt, onkruid weghaalt of de banken een nieuw kleurtje geeft als dat nodig is.
Meneer Lens, aanvoerder van deze tuinploeg, helpt al langer een handje mee: "Ik modder al 14 jaar wat aan in deze tuin. De kerstboom in het midden nam ik als een stekje mee uit Oostenrijk. Inmiddels is hij flink gegroeid. Nu hangen we er elk jaar kerstlampjes in."
De vijver is een mooie blikvanger. Vorig jaar haalde de tuinploeg deze helemaal leeg. De steentjes werden schoongemaakt en er kwamen nieuwe waterplanten in. Het water is weer kraakhelder.
"Alwel stelde een budget vast voor materialen en planten. Als we iets nodig hebben, regelen we dat direct met Braat. Braat houdt bij of het volgens afspraak is en binnen het onderhoudsbudget valt. Zo kregen we een nieuwe waterpomp, omdat de oude stuk was. Ook de waterlelies die nu zo mooi bloeien, kregen we vanuit dat budget." De binnentuin is een fijne ontmoetingsplaats voor de bewoners. "Iedereen groet elkaar hier. Ook is er ieder jaar een barbecue voor het hele woongebouw. Daar gaan vooral de mensen die hier langer wonen graag naartoe", zegt meneer Lens.
Meneer Voesenek
Elke dag een klein stukje
We lopen weer terug naar de grote tuin, waar meneer Voesenek (79) al op ons wacht. Hij kreeg ruimte om een moestuin aan te leggen. Van aardbeien, andijvie, kool, boontjes tot tomaten: er groeit van alles, maar onkruid is er niet te zien. "Ik doe elke dag een klein stukje. Zo blijf ik fit. Ik ga tot het laatst toe door", zegt hij trots.
Als het om tuinieren gaat, zijn meneer Voesenek en Danny Kerdel aan elkaar gewaagd. In rap tempo vliegen de ideeën over en weer. Zo wil Danny graag nog een extra stukje grond om druiven en misschien wat fruitbomen te planten. Misschien kan dat naast het stukje van meneer Voesenek? Dat ziet meneer Voesenek wel zitten. Ook Jan is enthousiast: "Er zijn meer mensen die graag in een moestuin helpen. Werk het samen maar uit en zeg maar wat je nodig hebt. We overleggen met de contractbeheerder van Alwel en Braat voor de planten. Ik zorg voor de tuingrond en andere materialen."
Bewoners hebben veel meer contact
We maken nog een laatste stop bij mevrouw Huynh-Vo en haar buurvrouw mevrouw Hens. Dankzij de terrassen voor de appartementen, lopen de buurtjes gemakkelijk naar elkaar voor een praatje. Ook zij hebben ieder een eigen tuintje. Mevrouw Huynh-Vo houdt van kruidig en pittig eten. Zij kweekt kruiden, tomaten en pepers in potten op het terras. "Het wil het allemaal niet zo goed doen deze zomer. Maar zodra het wat beter weer wordt, zet ik de planten over in de tuin", zegt ze. Mevrouw Hens is ook blij met haar tuin. Bloeiende hortensia’s en vlinderstruiken maken het tot een vrolijk geheel.
Mevrouw Huynh-Vo
Mevrouw Hens
De tuintjes van de bewoners grenzen direct aan het door Braat onderhouden groen. "Zo blijft het open, terwijl andere mensen er niet zomaar in lopen. Je merkt nu dat als mensen buiten zitten of wat in hun tuin werken, er veel meer contact is. Ook met mensen die gewoon langslopen. Het is er dankzij dit bewonersinitiatief echt gezelliger op geworden", besluit Jan.
Tekst en fotografie: Typisch Termeer