De sterke troeven van ketensamenwerking
In vijf jaar tijd pakken we minimaal 2.500 woningen in Roosendaal, Etten-Leur en Breda grondig aan. Het gaat om groot onderhoud en verduurzaming. "Bij zulke enorme aantallen red je het niet als je het werk traditioneel gaat aanbesteden", verzekert Daan van Opstal, manager vastgoed bij Alwel. Daarom werken we samen met vaste partners: Heijmans, Zwaluwe Bouw en Coen Hagedoorn Bouwgroep. Gezamenlijk kunnen we in deze ketensamenwerking zo'n zeshonderd woningen per jaar onderhanden nemen. Op een slimme manier vergroten we woonplezier."
Ketensamenwerking leidt tot snellere en betere resultaten
In de ketensamenwerking werken we als verschillende partijen – die de schakels in de keten zijn – intensief en langdurig als één team samen, waarbij we elkaars kennis en kunde delen. Bovendien houden we elkaar alert.
Want hoe sneller de woningen zijn verbeterd en verduurzaamd, hoe plezieriger mensen wonen. Niet onbelangrijk: het scheelt ook in de energierekening. Voor Karo van Dongen, bestuurder bij Alwel, is bewonerswelzijn geen bijvangst maar de kern. "Dat gold al in 1912, bij onze oprichting. De bewoner staat voorop."
Ketensamenwerking draagt bij aan bewonerswelzijn
"We werken veel meer als één team, waardoor je de werkzaamheden en planningen onderling beter op elkaar afstemt", zegt Daan. "Minder hinder, tijdsbesparing en lagere faalkosten [kosten die zijn ontstaan door vermijdbare fouten – red. ].
"Bij een langdurig partnerschap daag je elkaar uit. Je leert voortdurend van elkaar. Als je fouten maakt, bespreek je die gezamenlijk. Die fouten ga je in een volgende ronde niet opnieuw maken. Kortom: je verbetert, je innoveert en je gaat in de loop van de tijd slimmer en kostenbesparender werken", vult Karo aan.
Vertrouwen is belangrijk bouwmateriaal bij ketensamenwerking
Daan: "Vroeger zei je tegen een aannemer: 'Dit zijn de tekeningen. Zo en zo moet het en willen we het.' Dat is voorbij. Als je afscheid neemt van de klassieke rolverdeling opdrachtgever/aannemer en langer met elkaar optrekt, groeit het vertrouwen ook. Je deelt kennis, werkwijzen en bedrijfsinformatie. En je bevraagt elkaar. Open en met oog voor de gezamenlijk voordelen die je kunt behalen."
Duurzaamheid is meer dan inzetten op lagere bewonerslasten
We hanteren een ruime omschrijving van duurzaamheid. Daan: "Verduurzamen gaat sowieso verder dan inzetten op lagere bewonerslasten en meer comfort. Het raakt aan leefbaarheid, jezelf goed voelen op een plek. Vergroenen speelt daar een steeds grotere rol in. Dat zien we net zo goed als onze verantwoordelijkheid." Hetzelfde geldt voor de aanpak van hittestress. Geen overbodige luxe, leert de klimaatverandering. Koele cijfers: de temperatuur in de stad en in de natuur kan op extreem hete dagen al snel vier tot zes graden verschillen.
Terecht wijst Karo op de relatie tussen Alwel en bewoners. "Daar investeren we in, want ook dat is duurzaamheid", zegt hij. "De renovatieprojecten bieden ons extra kansen om de relatie met bewoners te versterken, zeker in buurten met minder veerkracht. Soms is er met een bewoner lang geen contact geweest. Nu spreken we iedereen. Dat willen we ook, want we beseffen dondersgoed dat we met de werkzaamheden veel op z'n kop zetten."
Ook in de zorg voor de bewoners komen de ketenpartners om de hoek kijken
Alwel zet een projectleider, sociaal projectleider en opzichter in, de bouwers een bewonerscoach. Het opfrissen van het contact met bewoners heeft nog een voordeel, zegt Karo. Je ziet en hoort sneller of er sociale zorg of financiële hulp nodig is. "Wij kunnen mensen voor allerlei zaken – denk bijvoorbeeld aan huurachterstand – naar maatwerkadviseurs verwijzen."
Van oudsher telt Brabant veel coöperaties. Het motto: één voor allen, allen voor één. Heeft ook ketensamenwerking dat uitgesproken zuidelijke karakter? Karo glimlacht. "Onder de rivieren gold in de bouwwereld heel lang ons-kent-ons. Dat is gezellig, maar het levert niet altijd het beste op. Bij ketensamenwerking is dat wel het geval. De kracht is dat je aan een half woord genoeg hebt, maar elkaar tegelijkertijd scherp houdt. Goed voor het bewonerswelzijn – en dat telt."
Tekst: Eric Alink
Foto's: Tim Eshuis en Heijmans