Geplaatst op
Onze drie huurdersorganisaties krijgen sinds 2018 een eigen budget van Alwel. Dit is het huurderskeuzebudget. Tussen 2023 en 2026 mogen de drie huurdersorganisaties samen € 6 miljoen besteden aan dingen die het wonen voor huurders beter en fijner maken. Zo zorgt het huurderskeuzebudget dat huurders echt mee kunnen sturen en eigen keuzes kunnen maken.


Alwel heeft drie huurdersorganisaties: CHAB, HBV en HAR. De CHAB behartigt de belangen van de Alwel huurders in Breda, de HBV doet dat voor huurders in Etten-Leur en de HAR voor huurders in Roosendaal.

Iedere huurdersorganisatie bepaalt zelf waar zij het geld voor de huurders in hun gemeente aan uitgeeft
Henk Smits, voorzitter van de HBV Etten-Leur, vertelt: "We hebben van 2023 tot en met 2026 met de drie huurdersorganisaties samen € 6 miljoen. De verdeling is afhankelijk van het aantal woningen dat Alwel per gemeente heeft." Dick Waage, voorzitter van de CHAB Breda, vult aan: "Als er in een gemeente meer huurders zijn, dan is het redelijk dat daar meer geld heen gaat." "We proberen te kiezen wat het beste is voor alle huurders", zegt Cees Uytdewilligen, voorzitter van de HAR Roosendaal.

In Roosendaal steekt de HAR het geld vooral in zonnepanelen
"De komende jaren besteden we het nieuwe budget helemaal aan zonnepanelen. We geven het geld terug aan Alwel, zodat huurders die zonnepanelen krijgen minder servicekosten per maand hoeven te betalen", vertelt Cees Uytdewilligen.

In de periode 2018-2023 besteedde de HAR het geld aan:

  • ledlampen voor alle 9.500 huurders in Roosendaal.

  • een servicemedewerker

  • het zonnepanelenproject Kom het dak op. Huurders konden zich opgegeven voor zonnepanelen op hun woning. Daar moesten de woning en het dak natuurlijk wel geschikt voor zijn. Het project Kom het dak op is klaar.

We hebben bij bijna 1.400 huurders zonnepanelen gelegd. Dat is heel veel

we-staan-zelf-aan-het-stuur-met-een-eigen-budget 2

In Breda besteedt de CHAB een groot deel van het huurderskeuzebudget aan houtbouwwoningen
"Vanaf 2023 deelt de CHAB vanuit het huurderskeuzebudget een duurzaamheidscadeau uit aan huurders van laagbouwwoningen. Huurders konden kiezen uit een thermostatische mengkraan, ledverlichting of een waterbesparende douchekop. De onderhoudsmedewerker van Alwel monteert alles en krijgt veel enthousiaste en leuke reacties", legt Dick Waage uit.

Als Alwel in Breda zonnepanelen gaat leggen, investeren we hetzelfde bedrag als de HAR in Roosendaal. Bij de meeste hoogbouwcomplexen is het technisch echter wat lastig om de opbrengst van zonnepanelen bij elke huurder in de meterkast terecht te laten komen. Daarom houden we een deel van het budget achter de hand als dat later toch meer mogelijk blijkt", vertelt Dick Waage

In de periode 2018-2023 besteedde de CHAB het geld aan:

  • ledverlichting in alle hoogbouwcomplexen

  • de voorbereiding van 30 kleine houtbouwwoningen in Teteringen. Over één à twee jaar kan de bouw hopelijk starten.

"We hebben een verenigingsraad die bestaat uit twee leden van elke huurderbelangencommissies. Deze groep huurders heeft toen gekozen voor de bouw van de houtbouwwoningen, onder andere vanwege het duurzame karakter van de woningen", vertelt Dick Waage.

In Breda spraken we met een grote groep huurders over de besteding van het budget

we-staan-zelf-aan-het-stuur-met-een-eigen-budget 3

De HBV in Etten-Leur heeft oog voor de huurder die wat hulp kan gebruiken
"Vanaf 2023 draaien we een pilot met energiedisplays voor 100 huurders. Zo kunnen ze zien hoe het met hun energieverbruik zit', legt Henk Smits uit.

Vooralsnog besteden we even geen geld meer aan zonnepanelen. Als dat wel gebeurt, dan onderzoeken we of het op dezelfde manier als in Roosendaal kan, namelijk het leveren van een bijdrage per woning om de servicekosten te drukken", vertelt Henk Smits.

In de periode 2018-2023 gaf de HBV het geld uit aan:

  • zonnepanelen. De huizen van 950 huurders werden voorzien van zonnepanelen vanuit het project HBV voor zon.

  • het woonlastenpakket

In het woonlastenpakket is een maatwerkadviseur opgenomen en is Etten-Leurse Kracht (ELK) met allerlei andere organisaties opgericht. Dit is ook nu nog van kracht.

  • de inzet van twee serviceonderhoudsmedewerkers. De serviceonderhoudsmedewerkers zijn tot en met 2022 bij zo veel mogelijk woningen langs geweest voor een bezoek aan een huurder en zijn woning, voor eventueel een kleine reparatie en een praatje over hoe het gaat. Er zijn namelijk steeds meer issues op het gebied van leefbaarheid en veiligheid van wijken. Daar waar nodig worden signalen aan de maatwerkadviseur of een collega van het gebiedsteam doorgegeven van Alwel als er iets met de huurder of zijn omgeving aan de hand is. We zetten dit de komende jaren met één serviceonderhoudsmedewerker voort. Dat is een must, zeker in deze tijd.

"Wij betrekken ook onze leden in onze keuzes", zegt Henk Smits.

We roepen huurders in onze nieuwsbrieven op om hun vragen en ideeën aan ons kenbaar te maken

we-staan-zelf-aan-het-stuur-met-een-eigen-budget 4

De drie huurdersorganisaties zijn voor zowel Alwel als de gemeente een belangrijke gesprekspartner. Zeker met een eigen budget is hun positie gelijkwaardiger geworden.

Alle drie de voorzitters geven aan dat het hebben van een eigen budget uniek is
"Dat gebeurt niet veel in Nederland. De betrokkenheid bij een corporatie is hierdoor veel groter dan eerder. Ook maakt het ons werk een stuk interessanter en hebben we meer contact met verschillende mensen in de organisatie. Maar vooral: we staan zelf aan het stuur en dat schept een mooie verantwoordelijkheid," besluiten ze.

Deel dit Verhaal

Lees meer AlwelBelicht verhalen

Eerste bewoners ontvangen sleutels op Veldbloemenhof

Dinsdag 3 december was het zover. De eerste bewoners kregen de sleutel van hun nieuwe woning aan de Veldbloemenhof. De woningen zijn gebouwd in de nieuwe wijk Haansberg in Etten-Leur. Een prachtige regenboog versierde deze bijzondere dag.