Blij dat 't klaar is. Nog blijer met het resultaat
Een van onze grootste taken is het verduurzamen van onze woningen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat. Maar ook voor het wooncomfort en de portemonnee van huurders. In de Roosendaalse wijk Langdonk kunnen ze daar volop over meepraten. 400 woningen van 550 huurwoningen hebben net een renovatie achter de rug.
Start van de renovatie
Sociaal projectleider bij Alwel, Bruno Gruijters, is in de projectwoning aan de Dingenadonk 3. Bij hem aan tafel zit Simone Visser, sociaal beheerder bij Alwel. Ze vertellen over dit intensieve project: "In oktober 2021 zijn we hier samen met aannemer Heijmans gestart. Steeds schuiven we een beetje verder door in de wijk. Zo zijn we nu bezig hier in de straat, aan de Dingenadonk. Halverwege 2025 is het project klaar."
Betere isolatie en ventilatie
Bruno: "We renoveren niet elk woongebouw op dezelfde manier. Wel gaat het bij elke woning om een flinke verduurzaming. Heijmans isoleert de daken, van binnenuit en van buitenuit. De woningen krijgen kunststof kozijnen met HR++ glas. We bereiden de woningen om uiteindelijk gasloos te worden. En bewoners kunnen kiezen: over zonnepanelen, de kleur en het type voordeur. Alles leggen we uit in een informatieboekje. De bewoners kunnen het op hun gemak nalezen. In totaal zijn we zo’n 18 dagen in een woning bezig, waarvan minimaal 8 binnen. Dat is intensief. Daarom hebben we ook een rust- en logeerwoning. Daar kunnen bewoners terecht als het even te veel is."
Participatie en waardering
"Om te kunnen starten met het project, hadden we 70 procent toestemming nodig", gaat Bruno verder. "Dat was gelukkig geen enkel probleem. We hebben weinig echte nee-stemmers gehad. De medewerking in de wijk is echt goed. We zien veel saamhorigheid en hebben leuke mensen leren kennen. We hebben veel contact met bewoners, dat hoort bij zo’n groot project. Voor de ondersteuning van de bewoners tijdens de uitvoering is er vanuit Heijmans een bewonerscoach aanwezig."
Simone komt regelmatig in de wijk en spreekt de bewoners na de renovatie: "De meesten zijn blij met hun aangepaste woning. Wat niet wil zeggen dat het niet soms zwaar was. Het is pittig hoor, zo lang mensen over de vloer. Maar als alles eenmaal af is, vindt iedereen het heel mooi." Bruno haakt hier op aan: "Die waardering zien we ook terug in de enquêtes. We werken met meedenkgroepen die we betrekken bij de voorbereiding van het plan."
Lagere energierekening
De woningen aan de Elisadonk zijn als laatste aan de beurt. Bruno: "Bewoners komen nu al vragen wanneer zij aan de beurt zijn. Er is best veel interesse. Dat komt ook door de hoge energierekening die mensen nu nog hebben. Ze horen van andere bewoners dat ze het verschil echt wel merken. De woningen gaan van energielabel C/D naar A. En dat zorgt voor lagere woonlasten."
Groenere woonomgeving
De renovatie stopt niet als de woningen klaar zijn. Simone: "Ook pakken we samen met bewoners de woonomgeving aan. We willen de wijk een stuk groener maken. Bewoners kunnen bijvoorbeeld voor hun voortuinen kiezen uit verschillende planten en eventueel een tuinbankje dat van oude kunststofmeubelen is gemaakt.
Als er een woongebouw klaar is, organiseren we een feest. Tijdens het eindfeest in oktober was er een plantjesmarkt. Bewoners konden kiezen wat ze voor plantjes wilden en dat werd daarna aangelegd. Zo werken we samen aan een groener en duurzamer Langdonk!"
Een van de bewoners die kan meepraten over het effect van de renovatie, is meneer Sonke. "Eind 2022 was onze woning klaar. Alles is heel netjes geworden, zowel van binnen als buiten. Het is echt een ander straatbeeld, zo met die gevels. Jammer dat niet alle huizen zijn meegenomen (sommige huizen zijn niet van Alwel – red.), maar ons blok ziet er mooi uit. Ik ben tevreden. Vooral het dubbel glas is erg fijn. Ik vind dat het wooncomfort gestegen is, alles is wat luxer."
Het was geen makkelijke tijd voor hem. "Heel onverwachts overleed mijn vrouw in die tijd. Dat is heftig en verdrietig. Steeds werd me gevraagd of bepaalde werkzaamheden wel uitkwamen. Dat stel ik op prijs.
Regelmatig ging ik op donderdagmorgen even langs voor een praatje en een bakje koffie bij het team in de projectwoning op Schuivenoord. Ik vind dat we als bewoners goed geïnformeerd zijn. Het is even doorbijten hoor, want er is echt wel wat overlast. En niet alles gaat van een leien dakje. Maar ja, dat hoort erbij. Gewoon rustig blijven, want je verandert er niets aan. Aan zo’n renovatie zit een hele planning vast. Maar het gaat om het resultaat. Ik ben er blij mee."
Mevrouw Kannekens woont in een ander deel van de wijk. "In de zomer zijn ze bij mij aan het dak begonnen. Daar heb ik het minste overlast van gehad, want dat ging via de buitenkant. Bij sommige woningen moet dat via de binnenkant. Maar toen ze aan de kozijnen en de ramen begonnen, nou, toen ben ik mijn huis wel een paar keer ontvlucht hoor. Samen met mijn hondje. Dat geeft niets, ik kon bij mijn zoon terecht.
We zijn goed geïnformeerd over de werkzaamheden, maar eerlijk gezegd weet je pas wat het allemaal betekent als je het meemaakt. Het is soms wel even bikkelen hoor, maar ik heb er gewoon het beste van gemaakt. En koffie zetten voor de vaklui. Die waren vriendelijk en gezellig. Ik ben blij dat het werk klaar is, maar nog blijer ben ik met het resultaat. Echt, ik ben met alles tevreden: het dak, de ramen, de deuren… Het is goed gegaan. Boven is het een stuk minder koud en ik merk dat de warmte in huis langer blijft hangen. Nu alleen nog de zonnepanelen. Ik ben benieuwd wanneer ze die komen plaatsen."