Legaal een kamer in je huis verhuren. Een uitkomst...
Ans van de Ven woont al meer dan 30 jaar in haar huurwoning. Een eengezinswoning in de Bredase wijk Heksenwiel. Bij toeval las ze over het project Onder de Pannen. Dat maakt legaal kamerverhuur mogelijk. Inmiddels biedt ze al voor de tweede keer onderdak. Eind 2022 aan een student. En sinds september opnieuw. Deze keer woont Marleen bij haar.
Ik woon naar mijn zin in mijn huurwoning
Op zich zou ze wel willen verhuizen naar een kleinere woning. Haar kinderen zijn het nest al lang uitgevlogen. Dat zou betekenen dat ze niet alleen kleiner, maar ook duurder zou gaan wonen. Ans: "Ik heb het hier ook gewoon naar mijn zin. Een kamer verhuren via Onder de Pannen is daarom mooie oplossing. Ik kan hier blijven wonen en tegelijk iemand aan woonruimte helpen. En ik hou er een extra centje aan over."
Je bepaalt zelf wie je in huis neemt
Ik had wel eens wat gelezen over Onder de Pannen. En dus legde ik contact. "Iemand van Onder de Pannen meette de kamer en keek naar de voorzieningen. Zo kom je tot een eerlijke huurprijs. Stichting De Herberg regelt alles met de betrokken organisaties. Zoals Alwel en de gemeente. Zij zorgen ook voor een goed contract." Ans gaf ook haar wensen aan: "Ik wilde niet iemand die de hele dag thuis zat. Liefst een jonge vrouw, die studeert of een baan heeft. En ook nog sociaal en actief is. Net als ik."
Het klikte meteen zo goed
Stichting De Herberg maakt van elke woningzoekende een profiel. Dat laten ze zien aan de verhuurder. "Bij het eerste profiel had ik geen goed gevoel. Het past niet goed bij mij. Dan kun je dus gewoon nee zeggen. Half september kreeg ik opnieuw telefoon. Er was een jonge dame, een ‘couchsurfer’. Dat is iemand die bij vrienden op de bank slaap. Dan weer hier, dan weer daar. Toen ik meer over haar hoorde, was ik overtuigd.: zij past bij mij. We zagen elkaar al de volgende dag en het klikte meteen. Zo goed, dat ze ’s middags al naar de kamer kwam kijken. We hakten de knoop door en ik gaf Marleen de sleutel mee", zegt Ans.
Ik was wanhopig op zoek naar woonruimte
Marleen Hoogendijk studeert pedagogiek in Tilburg, loopt stage in Breda en geeft zwemlessen: "Ik deelde eerst woonruimte met een huisgenoot. Toen de huur omhoog ging, kon ik die niet meer betalen. Ik kon wel even bij vrienden terecht. Maar het lukte maar niet om iets voor mezelf te vinden. Wanhopig klopte ik bij de gemeente aan. Die vertelden over Onder de Pannen. Toen ging het balletje heel snel rollen. Kort na de intake ontmoette ik Ans. Ik heb echt geluk gehad. Ook bij Onder de Pannen hadden ze nog niet eerder meegemaakt dat het zo snel ging."
Kletspraatje in de keuken
Zowel Ans als Marleen is blij met de match. "Er is een beetje reuring in huis, maar we leven ieder ons eigen leven. En we hebben een eigen ritme. Al eten we niet samen, we komen elkaar wel regelmatig tegen. Vooral de keuken is zo'n ontmoetingspunt. Dan kletsen we wat, dat is gezellig. Verder zijn er geen verplichtingen", zegt Ans. Marleen is het daar helemaal mee eens: "Als ik 's avonds uit mijn werk kom, ben ik leeg en wil ik graag alleen zijn. Ik zou me niet prettig voelen als Ans dan verwacht dat ik nog bij haar op de bank kom zitten."
Natuurlijk moet je samen wel goede afspraken maken
"Bedenk wel dat je iemand in huis haalt", zegt Ans. "Ik kan me op de zolderverdieping terugtrekken. Marleen heeft de eerste verdieping. Ik kom niet op Marleens kamer, zij niet op de mijne. In principe doet Marleen alles zelf: koken, haar eigen afwas. Ze heeft ook een eigen koelkast en keukenkastje voor haar boodschappen en kruiden. Marleen gebruikt wel de pannen en het servies. Bedenk ook wie, wanneer de was doet en waar deze kan drogen. Of waar je een extra fiets kunt stallen. Die ruimte moet er wel zijn natuurlijk! Als er bezoek komt, dan houden we rekening met elkaar. Ook spraken we af dat er niet in huis gerookt wordt. Maar er gebeurt wel eens iets op een andere manier dan je gewend bent. Daar moet je tegen kunnen."
Onder de Pannen regelt alles
Over Onder de Pannen niets dan lof: "Alles wordt voor je geregeld. Alle papieren voor je ingevuld. Je hoeft het alleen maar goed door te lezen en je elektronische handtekening te zetten. Er is heel duidelijk vastgelegd wat ieders rechten zijn. Dat geldt ook voor de opzegtermijnen. Juist dat het juridisch zo goed geregeld is, vind ik heel fijn. Zou Marleen haar huur niet betalen? Dan hoef ik daar niet achteraan. Onder de Pannen betaalt de huur aan mij en regelt de rest met Marleen."
Marleen besluit: "Het is super dat mensen als Ans hun lege kamers willen verhuren. Zeker nu er zo weinig betaalbare woonruimte is. Ik ben nu voor een jaar uit de zorgen."
Kamer over?
Help een stadsgenoot en verdien zelf wat extra!
Belangrijk om te weten:
Het gaat om tijdelijke woonruimte, voor maximaal 1 jaar. Woningzoekenden moeten ingeschreven staan bij KlikvoorWonen.nl.
Bemiddeling verloopt ALTIJD via Stichting de Herberg | Onder de Pannen. Je mag niet op eigen houtje een kamer te verhuren. Dat is woonfraude.
Alleen 'economisch' daklozen kunnen een kamer huren via Onder de Pannen. Professionals doen een screening. Woningzoekenden mogen geen problemen hebben: psychisch, verslaving, ernstige schulden.
De verhuurder ontmoet de huurder twee keer: een keer bij Onder de Pannen op kantoor en een keer bij jou thuis. Daarna beslis je: ja of nee. Uiteindelijk bepaal jij wie er in jouw huis komt wonen.
Ken je iemand die tijdelijk dakloos is? En wil je je kamer aan hem of haar verhuren? Meld je dan als duo aan. De procedure gaat dan vaak wat sneller.
Heb je huurtoeslag, dan mag je deze gewoon houden. Ook met een bijstandsuitkering of AOW ga je er financieel op vooruit.
Onder de Pannen neemt al het papierwerk uit handen. En zorgt dat alles juridisch klopt.
Let op: Meestal krijg je geen kwijtschelding voor de Gemeentelijke belastingen meer. Ook kan je energierekening stijgen als er een extra bewoner is. In de huurprijs is hiermee rekening gehouden.
Meer informatie: https://www.alwel.nl/kamer-legaal-verhuren en https://stichtingdeherberg.nl/onder-de-pannen-1/.
Tekst en fotografie: Typisch Termeer