Nieuwbouw is meer dan bouwen
Als Alwel bouwt in een wijk, dan merken buurtbewoners dat. Al vroeg leggen we daarom contact. Met de buren. Met ondernemers. Met andere wijkbewoners. En in dit geval ook met de basisschool om de hoek.
Dit bouwproject ligt op de scheidslijn van de wijken Baai en Etten-Leur Noord. Een project met twee woongebouwen (70 appartementen) en 5 eengezinswoningen. De komst leidde tot een mooie buurtsamenwerking tussen het bouwbedrijf Hazenberg, basisschool de Hasselbraam en Alwel.
Het bouwproject laten leven bij kinderen
Anton van Eekelen is senior projectleider bij Alwel voor deze nieuwbouw: "Ruim voor de bouw begon, zocht ik contact met De Hasselbraam. Toen we een aantal maanden op gang waren, vroeg de schoolleiding of de leerlingen een keer op de bouw mochten kijken. Ik overlegde met bouwbedrijf Hazenberg. Die reageerde die heel enthousiast. Al snel groeide het plan om eerst in de klassen uitleg over de bouw te geven."
Dat idee viel in goede aarde bij de basisschool
Lerares Ingeborg Buijs was namens de basisschool aanspreekpunt: "Hazenberg en Alwel hadden voor de leerlingen van groep 3 tot en met 8 echt een leuk programma opgesteld. Ze lieten allerlei bouwgereedschappen en bouwmaterialen zien. Hazenberg had een filmpje laten maken over de verschillende beroepen. Zo zagen de kinderen wat het beroep van een metselaar, een tegelzetter, stukadoor of timmerman inhoudt. Ook was er een ‘petje op, petje af’-quiz voor de kinderen. Dankzij dit schoolbezoek ging het project voor de kinderen steeds meer leven."
Anton vult aan: "Toen de kinderen de bouwplaats bezochten, zaten we echt in de afbouwfase. Sommige woningen hadden al een keuken en tegels. Bij ander woningen waren ze hier nog mee bezig. Door de uitleg bij het schoolbezoek, herkenden de kinderen wat er gebeurde. ‘Hé kijk, een stukadoor!’ hoorde je dan ineens."
In de bouw en techniek zijn veel mensen nodig
En daarom vindt Anton het extra leuk om de basisschool bij de bouw te betrekken. "Door de kinderen op een leuke manier kennis te laten maken, hopen we de nieuwe generatie enthousiast te maken voor deze beroepen. Aan de gezichten en de reacties te zien, zijn we daar denk ik wel in geslaagd".
Een warm welkom in de wijk voor de nieuwe bewoners
Hoewel Alwel en Hazenberg geen gastles verzorgden bij de groepen 1 en 2, zijn de kleuters zeker niet vergeten. "De kleuters liepen heel vaak langs de bouwplaats. En ook bij het bezoek aan de bouw en het opleverfeest waren ze van de partij. Samen met Kim Bosman, communicatieadviseur bij Alwel, kwamen we op het idee de kinderen verbinding te laten leggen met de nieuwe bewoners.
Elke nieuwe bewoner een welkomstkaart in de brievenbus
"De kleuters kleurden de tekening in. Een speciaal gemaakte kleurplaat van het gebouw, gemaakt door Hazenberg. Op de achterkant stond een voorgedrukte welkomsttekst. Groepen 3 en 4 schreven zelf een tekst voor de bewoners. En kinderen vanaf groep 5 maakten de hele kaart zelf. Daarnaast maakten alle klassen vlaggenslingers met dezelfde tekening voor het eindfeest", vertelt Ingeborg enthousiast.
Pluk van de Petteflet als inspiratiebron
Alwel vroeg de Heemkundekring, het bouwbedrijf en omwonenden om mee te denken over namen voor de twee gebouwen. Ook de Hasselbraam kreeg die vraag. Ingeborg: "De leerkrachten gingen samen met de kinderen aan de slag. Iedere klas stuurde wel een paar namen in."
In totaal ontving Alwel ongeveer 30 namen
Anton en Kim maakten een eerste selectie. De verhuurmedewerkers kozen daaruit de definitieve namen, zonder dat ze wisten door wie ze bedacht waren. Die keuze viel op de door groep 7/8 aangedragen namen ‘Egelaar’ en ‘Hertensprong’. Deze namen zijn, net als de naam van De Hasselbraam, ontleend aan het kinderboek Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt.
Schoolkinderen maakten de namen bekend
Bij het eindfeest op 12 oktober 2023 mocht de huidige groep 8 daarom de namen op de twee appartementengebouwen onthullen. Anton: "In de middag was er een feestje voor de hele school, waar de groep 8 leerlingen de naam ‘Egelaar’ onthulden. Daarna was er het eindfeest voor de direct omwonenden, de aannemer, de betrokken medewerkers van Alwel en natuurlijk de nieuwe bewoners. Daar onthulden de kinderen de naam van de ‘Hertensprong’."
Nu het project klaar is, zit Antons taak erop
"Het was een heel leuk project. Anders dan anders. Ook petje af voor de aannemer. Die besteedde veel aandacht aan het contact met de omgeving en De Hasselbraam in het bijzonder. Ik ben heel benieuwd hoe het nu verder gaat. Het is een actieve buurt, met een wijkvereniging die ook met de school samenwerkt. Zo koken de kinderen regelmatig voor de wijkbewoners, waarna ze samen eten. Natuurlijk probeert Alwel die verbinding te stimuleren. In onze woongebouwen hangen bijvoorbeeld prikborden, waar dit soort activiteiten aangekondigd worden. Ik hoop echt dat het eindfeest een begin is van nieuwe betrokkenheid in de wijk."
Volgens Ingeborg zal de verbinding er zeker zijn
"Al is het maar omdat de leerlingen in de buurt wonen. Eén van de leerlingen woont zelfs in het nieuwe appartementengebouw, een ander woont er tegenaan. Ik denk met een lach terug aan het project en de fijne samenwerking. Ik word er nog bijna dagelijks aan herinnerd. Door de namen op de gebouwen, maar bijvoorbeeld ook door de petjes van de quiz die de kinderen nog regelmatig op hebben. En hoe mooi is het als een kind tegen je zegt: Juf, ik wil later ook in de bouw werken hoor!"
Ingeborg Buijs en Anton van Eekelen bij nieuwbouw in de wijk
Tekst: Typisch Termeer
Foto’s: Eefje Fotografie, Reemz productions, Alwel