Geplaatst op

Tussendoor is Ed Michels op werkvakantie geweest in Thailand, Gran Canaria en Kazachstan. Maar nu weer terug in Etten-Leur. Ed werkt bij Ecodat Landschap en Ecologie. Hij onderzoekt voor de gemeente en Alwel drie beschermde diersoorten in de bebouwde kom. Van 1 april tot 15 mei ging zijn aandacht speciaal uit naar de (sterk in aantal afnemende) huismus.

de-huismus-doet-zijn-naam-eer-aan 2

Ik ben alert als ik baltsende mannetjes zie

Die weken bezocht Ed nestlocaties en onderzocht hij nestindicerend gedrag van de huismussen. "Op de fiets, doe ik dat. Met een verrekijker in mijn hand, door Etten-Leur. Ik ben alert als ik baltsende mannetjes zie. Of bij plekken waar nestmateriaal of voedsel naar het nest wordt gebracht. De exacte locaties voer ik in op een app. Zo is meteen inzichtelijk waar de huismussen broeden."

Ze nestelen niet in struiken of bomen
De huismus broedt van eind februari tot medio augustus en kunnen meerdere legsels hebben. Vaak vindt Ed de nesten dicht bij elkaar. "Huismussen zijn koloniebroeders. Dit betekent dat de nestlocaties vaak in kleine clusters te vinden zijn." De naam huismus komt niet zomaar uit de lucht vallen. "Zoals de naam al doet vermoeden, broeden ze in huizen; niet in struiken of bomen. Meestal zit het nest onder de eerste pannenrijen, tussen het dakbeschot. Of de vogels vinden hun weg naar het dakbeschot via de kantpannen."

Het aantal huismussen in Nederland is de afgelopen jaren met 50% afgenomen

De huismus komt logeren
Dat huismussen zich in onze huizen nestelen, legt volgens Ed ook een verantwoordelijkheid bij de bewoners van het huis. "Omdat ze in huizen broeden, zijn wij min of meer verplicht ze een onderkomen te geven in onze huizen. De afgelopen jaren is het aantal huismussen in Nederland met 50% afgenomen! Dit komt vooral door het ontoegankelijk maken van de huizen met vogelschroot. Omdat ze dan niet meer kunnen broeden, sterft de soort langzaam uit. Gelukkig zijn de huismussen (en hun nesten) het jaar rond beschermd in de wet Natuurbescherming."

Help de huismus
Het is duidelijk: de huismus heeft het niet makkelijk. Eigenlijk zijn de diertjes met simpele acties goed te helpen:

  • Hang een paar nestkastjes (zelfde als voor een koolmees) bij elkaar

  • Plaats een kleine voedersilo met zaadmengsel voor kanaries of fijn kippenmeel

  • Komende tijd zoekt de huismuis insecten voor de kleintjes; een grasveldje met kruiden waar allerlei bladluizen op zitten, is voldoende

  • Strooi dagelijks broodkruimels (geen broodresten!)op een vaste plek

  • Vervang tegels door groen en biedt beschutting; een huismus houdt van meidoorn, hulst of klimop

  • Zorg voor een kaal plekje met los zand in je tuin, waar de huismus kan stofbaden

Meedoen
Komende maanden is Ed weer op zijn fiets te vinden in Etten-Leur. Nu zoekt hij vooral naar locaties met gierzwaluwnesten en vleermuisverblijven. Lijkt het je leuk om mee te werken aan het onderzoek? Bijvoorbeeld door uitvliegende vleermuizen te tellen? Dan ben je van harte welkom om mee te doen. Je kunt dan contact opnemen met Chris Driessen van Regelink Ecologie & Landschap via chris.driessen@regelink.net.

Tekst: Kim Bosman, Alwel
Foto's: Ed Michels

Leestip over het doel van het onderzoek:https://www.alwel.nl/News/2303/

Deel dit Verhaal

Lees meer AlwelBelicht verhalen

Eerste bewoners ontvangen sleutels op Veldbloemenhof

Dinsdag 3 december was het zover. De eerste bewoners kregen de sleutel van hun nieuwe woning aan de Veldbloemenhof. De woningen zijn gebouwd in de nieuwe wijk Haansberg in Etten-Leur. Een prachtige regenboog versierde deze bijzondere dag.