Geplaatst op

Al jaren zorgt Piet Simons mede voor dat zijn wijk er netjes uitziet. Zo ruimt hij elke dag twee volle vuilniszakken zwerfafval op. Alwel stelde een garage beschikbaar waar hij de zakken kan opslaan, zodat de gemeente deze hier kan ophalen. Als Piet iemand rotzooi op de straat ziet gooien, kan hij het niet nalaten deze persoon aan te spreken. "Vaak zeg ik dan dat het zwerfval op straat ons allemaal geld kost. De gemeente geeft geen cadeautjes. Als ik dat uitleg, zie ik iemand al nadenken. Ik weet zeker dat een volgende keer hij de troep gewoon in de afvalbak gooit."

Toen Piet elf jaar terug in Kalsdonk kwam wonen, was er rondom zijn flat enorm veel puinhoop. Direct stroopte hij zijn mouwen op en begon in zijn eentje met opruimen. Eerst rondom zijn flat en zo steeds verder de wijk in. Piet was in zijn werkende leven kraanmachinist. "Dan leer je dat schoon, veilig is. Een schone bouwplaats betekent een veilige bouwplaats. Dat zelfde geldt voor je woonomgeving. Een schone omgeving voelt fijner en veiliger. En natuurlijk is schoon beter voor het milieu."

Eigen kracht

Vijf jaar terug werd Piet één van de eerste schooncoaches in Roosendaal. Als schooncoach houdt Piet in samenwerking met de buitenploeg en de wijkverbinder van de gemeente Roosendaal de straten, plantsoenen en brandgangen in zijn wijk schoon. "Schooncoaches zijn vrijwilligers uit wijken en dorpen die op eigen kracht hun omgeving schoon houden", legt Jolanda Jochems, coördinator Roosendaal Schoon uit.

Regelmatig zag ik Piet zwerfafval opruimen. Samen met een buurvrouw ben ik hem gaan helpen

trots-op-piet-beste-schooncoach-van-nederland 2

Vele handen maken licht werk
Een schooncoach is de schakel tussen de wijk en de gemeente. Elke schooncoach bepaalt zelf hoe hij zijn functie invult. Piet ruimt bijvoorbeeld elke dag zwerfafval op en krijgt daarbij regelmatig hulp van twee dames uit de buurt. Eén van hen is mevrouw Mitrovic. 'Drie jaar terug hielp ik wel eens mee tijdens een opruimactie met de kinderen op school. In die tijd zag ik Piet regelmatig het zwerfafval opruimen. Op een gegeven moment ben ik samen met een buurvrouw hem gaan meehelpen. Piet is elke dag in de weer, behalve op zondag, dat is zijn rustdag. Maar dan neem ik zijn taak over. Vele handen maken licht werk, samen houden we onze buurt schoon.'

Overlast los je op door in gesprek te gaan
Naast opruimen houdt Piet een oogje in het zeil. Valt hem in zijn buurt iets op, dan meldt hij dit bij de gemeente. "Er was een tijd dat dat er veel daklozen rondhingen rondom de basisschool", geeft Piet als voorbeeld. "Kinderen voelden zich onveilig. Overal lag troep: lege drankflessen en ander afval. Ik heb dit toen gemeld bij Edwin Spitters van WijZijn Roosendaal en hij ging met de zwervers in gesprek. Samen kwamen ze tot een oplossing. Sindsdien zie ik ze niet meer in onze wijk. De kinderen voelen zich weer veilig en er is een betere verblijfsplaats gevonden voor de daklozen. Fijn dat het zo kan. Deze mensen hebben ook hulp nodig."

Uiteindelijk doe je het voor de kinderen. Zij zijn onze toekomst

trots-op-piet-beste-schooncoach-van-nederland 3

Wauw! Beste schooncoach van Nederland
Dat de wijk trots op Piet is, blijkt wel uit de reacties die hij krijgt op zijn gastcolleges op basisschool 'De Vlindertuin'. 'Tijdens de landelijke opschoondag geef ik les aan groep 1 tot en met 8. Ik vertel wat ik meemaak op straat en met de kinderen bestudeer ik bijvoorbeeld de inhoud van een vuilniszak.' Aan het einde van de les krijgt Piet vrijwel altijd een aardigheidje van de kinderen. "Laatst kreeg ik een certificaat: 'beste schooncoach van Nederland', uitgereikt. Hartstikke mooi toch? Uiteindelijk doe je het voor de kinderen. Zij zijn onze toekomst."

Blij met schooncoaches in de wijk
De samenwerking tussen de schooncoaches en Alwel of andere partijen gaat goed, bevestigt Eline Boomaerts, Woonconsulent bij Alwel. "Wij zijn erg blij met schooncoaches in de wijken. Deze houden de straten en brandgangen onder andere in de wijk Kalsdonk schoon. Bovendien maken de schooncoaches andere bewoners bewust van afval scheiden en hergebruiken."

Tekst: Buro Bloem
Foto's: Tim Eshuis

Deel dit Verhaal

Lees meer AlwelBelicht verhalen

Eerste bewoners ontvangen sleutels op Veldbloemenhof

Dinsdag 3 december was het zover. De eerste bewoners kregen de sleutel van hun nieuwe woning aan de Veldbloemenhof. De woningen zijn gebouwd in de nieuwe wijk Haansberg in Etten-Leur. Een prachtige regenboog versierde deze bijzondere dag.