"Werken bij een corporatie is misschien niet meteen het eerste waar je aan denkt tijdens of na je studie Bouwkunde. Ik was er echter al snel achter dat het juist wél de moeite waard is!"

Tristan van der Heijden kwam in het schooljaar 2018/2019 vanuit het toenmalige Radius College als derdejaars stagiair Bouwkunde bij Alwel terecht. Vanuit de vestiging in Etten-Leur werd hij door zijn stagebegeleider en het team Vastgoed in zijn werkzaamheden begeleid. Inmiddels heeft hij een vaste baan als Vastgoedbeheerder.

"Ik ben een stagiair die is blijven plakken", lacht Tristan. "Toen ik bij Alwel terecht kwam en ik in de wereld van de vastgoedprojecten ondergedompeld werd, besefte ik dat er buiten de aannemerij en architectuur veel meer mogelijkheden zijn met mijn studie. Dat het werk breder en veelzijdiger is dan ik dacht.

Onder andere door mijn stagebegeleider ben ik daar achter gekomen. Ik mocht met hem meekijken en na verloop van tijd wat kleinere opdrachten uitvoeren. Via hem, en later ook mijn tweede stagebegeleider, heb ik kennisgemaakt met nieuwbouwprojecten, onderhoudsprojecten, verduurzaming en het beheren van het woningbezit. En dat was nog alleen maar vanuit Bouwkunde gezien. Er is zoveel meer in corporatieland!

Vakantiewerk? Alwel geregeld
Een half jaar na de start van mijn stage brak de zomervakantie aan. En ik dacht: ik bel eens naar Alwel, misschien hebben ze iemand nodig. Ik sprak toen met een collega van Vastgoedbeheer en zij gaf aan dat ze wel een ondersteuner op Vastgoedbeheer konden gebruiken. Daar ging ik natuurlijk meteen op in. En sindsdien werk ik als ondersteuner binnen het team. Ik ben bezig met het digitaliseren van het tekeningenarchief. Ook werk ik aan verschillende opdrachten die ik van de collega's van Vastgoedbeheer krijg.

Stage en afstuderen
Toen ik na het MBO de Associate Degrees Academie in Roosendaal ben gaan volgen, werkte ik 8 uur in de week bij Alwel. Ook liep ik korte stages bij andere bedrijven. Mijn tweede langere stage, inclusief afstudeeropdracht, heb ik ook bij Alwel gedaan. Ik kreeg een andere stagebegeleider die me weer andere kneepjes van het vak heeft geleerd.

Zelfstandig aan het werk
Ik ben dankbaar dat beide stagebegeleiders me zo goed hebben begeleid in mijn proces. Allebei namen ze me mee naar projecten en ik mocht alle vragen stellen die ik had. Later kreeg ik eigen projecten en opdrachten, zoals een eigen onderhoudsproject waarbij ik zelf alles mocht uitzoeken. Het ging om een project over het voegwerk van de garageboxen in de Haagse Beemden. Ik legde zelf het contact met onderaannemers en maakte afspraken. Collega's in het team waren altijd beschikbaar voor me. Op deze manier heb ik echt geleerd om zelf stappen te maken in een project. Tijdens die stage heb ik ook een eigen toekomstvisie op mogen zetten van de wijk St. Anneke in Breda.

Ik zie Alwel als een organisatie waarin je je goed kunt ontwikkelen. Er zijn meer collega's als stagiair begonnen en nu bijvoorbeeld teamleider zijn. Je leert hierin je eigen stappen te zetten

Een open cultuur
Je kunt altijd alles aan iedereen vragen of gewoon even een praatje maken. Ik heb gemerkt dat je je binnen Alwel goed kunt ontwikkelen. Niet alleen inhoudelijk, zoals in je eigen vakgebied, maar ook in wie je bent. Gaandeweg leer je de keuzes maken die bij je passen.

Kansen om door te groeien
Ik kwam er later achter dat er best wat collega's zijn binnen Alwel die zijn doorgegroeid. Die zelf ook als stagiair zijn begonnen en nu bijvoorbeeld teammanager zijn. Ik heb daarom vrij snel eerlijk aangegeven dat ik na mijn afstuderen graag bij Alwel wil werken. Ik hoop binnen deze organisatie tot Vastgoedbeheerder door te groeien. Het technische aspect spreekt mij heel erg aan in deze functie en er is een mooie verhouding tussen het werk dat je binnen doet en buiten doet."

Auteur: Irma Brouwers