Barbecueën is voor veel mensen een populaire manier om eten te bereiden. Het staat garant voor een gezellig samenzijn. Van plan om de barbecue aan te doen? Hou het gezellig: barbecue veilig en voorkom overlast.

Veilig barbecueën

  • Een barbecue geeft veel hitte af. Plaats hem daarom niet te dicht bij het huis en al helemaal niet tegen struiken of planten aan.
  • Een gasbarbecue of houtskool barbecue is op een balkon/appartement - vanwege veiligheidsredenen - geen goed idee. Gebruik op balkons alleen een elektrische barbecue.
  • Krijg meer controle over hitte en rook: zorg dat je barbecue beschut tegen wind staat.
  • Belangrijk is dat de barbecue stevig staat, op een vlakke ondergrond.
  • Bedenk dat vonken en brandend as, of vet op de vloer kunnen vallen.
  • Je kunt de vloer eventueel beschermen door een grote metalen plaat onder de barbecue te leggen.
  • Gebruik de barbecue alleen in de open lucht en niet binnenshuis (in de garage) of onder een afdakje, prieel of een boom met laaghangende takken.
  • Gloeiend houtskool geeft veel koolmonoxide af. Je loopt dan het gevaar op koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar: het proeft of ruikt niet en voor dat je het weet raak je bewusteloos.
  • Zet uit voorzorg een brandblusser of emmer water naast de barbecue. Een emmer water kan direct gebruikt worden bij het koelen van slachtoffers en het blussen van een brandende omgeving. LET OP: Gebruik NOOIT water bij een elektrische barbecue!
Barbecueën op het balkon
Barbecueën op het balkon kan zorgen voor brandgevaar en rook/stank overlast. Gebruik daarom op balkons alleen een elektrische barbecue. Spelen met open vuur op het balkon is écht spelen met vuur: levensgevaarlijk!

Overlast
De Algemene Huurvoorwaarden geven duidelijk aan waar de grens ligt: 'een huurder mag geen overlast veroorzaken voor omwonenden'. Dus als je buren écht last hebben van bijvoorbeeld rook, dan is in principe sprake van overlast.

Ons advies:
  • Beperk de overlast voor omwonenden tot een minimum. Dat kan bijvoorbeeld door een elektrische barbecue te gebruiken. Die rookt een stuk minder én is een stuk veiliger.
  • Stel je buren op de hoogte, zodat ze niet verrast worden door ongewenste rookoverlast. Natuurlijk is het beter om dit sowieso te voorkomen.
  • Gebruik een aluminium bakje om het druipende vet op te vangen zodat rookontwikkeling zoveel mogelijk beperkt blijft.
  • Hoewel ze enorm handig zijn, adviseren we om geen aanmaakblokjes te gebruiken. Ze zorgen namelijk voor veel rook.
  • Houd rekening met de windrichting (overwaaien van vonken). Kies een windvrije plaats of scherm de barbecue af met een windscherm.
  • Ruim na afloop de resten van je barbecue op. Etensresten kunnen ongedierte aantrekken.

Tips bij elektrisch barbecueën
  • Elektriciteit leidt in combinatie met water tot kortsluiting. Hou in dit geval dus water uit de buurt! Pas dus ook op voor regen.
  • Leg de elektriciteitssnoer plat op de vloer en zo min mogelijk in de looproute. Zo voorkom je dat je erover struikelt.
  • Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage.
  • Rol bij gebruik van een kabelhaspel het hele snoer af.


Tips bij barbecueën met gas
• Controleer de gasfles en gasslang voor gebruik. Zeker wanneer het de eerste keer is dat je dit jaar weer barbecuet.
• Controleer de datum op de gasfles. Een gasfles kan namelijk over de datum gaan. Een oude gasslang kan gaatjes bevatten. Dit controleer je door de slang onder water te houden in een emmer.
• Zet de gasfles stevig, rechtop naast de barbecue, zodat deze niet kan omvallen.
• Draai de gasfles pas open als je die direct gaat aansteken. Anders kan een grote steekvlam ontstaan.

Tips barbecueën met houtskool
• Gebruik speciale aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof. Gebruik vooral géén benzine, spiritus of petroleum. Dit kan leiden tot onverwachte steekvlammen en is dus erg gevaarlijk.
• Zet een emmer water klaar, deze kan worden gebruikt bij noodgevallen, zoals bij brandwonden.
• Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
• Dek een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik af met zand of een deksel. Ga nooit met een brandende barbecue lopen.
• Voorkom rookoverlast, voor jezelf én de buren. Dit kan door een aluminium bakje te gebruiken om het druipende vet op te vangen.